NYHET

Lönsamt med 6 timmars arbetsdag

NYHET

Lönsamt med 6 timmars arbetsdag

Sedan 2017 har vi på Tegel & Hatt praktiserat 6 timmars arbetsdag. Vårt resultat tyder på att det har varit ett ekonomiskt lönsamt skifte. Att det är hållbart för medarbetarna och attraktivt för dem som vill arbeta med en välmående leverantör råder det inga tvivel om.

– Vi kommer till jobbet mer utvilade och inspirerade. Vi jobbar effektivt och koncentrerat, och när vi kommer hem har vi betydligt mer tid för återhämtning. Det säger säger Mats Hedman, VD och tillsammans med AD:n Michael Ceken grundare av Tegel & Hatt.

Lönerna är desamma som om man jobbat 8 timmar. Skillnaden ligger i leveransen.

– Vi producerar mer trots den kortare arbetstiden, och vi har energin som krävs för att hela tiden bli bättre på det vi gör. Dessutom blir vi mer attraktiva som arbetsgivare och ett hållbart alternativ som leverantör i en bransch där tempot och klimatet bränner ut allt fler. Det är uppenbart att en utvilad hjärna producerar ett bättre resultat, och givet att vi till stor del är kreatörer är detta extra tydligt. Jag är övertygad om att vår utveckling prestationsmässigt över tid skulle ha en betydligt flackare kurva om vi jobbade 8 timmar per dag, säger Mats Hedman.

“Vi har alldeles för mycket att göra”

Den vanligaste reaktionen man möter hos andra är att ”det skulle aldrig funka hos oss, vi har alldeles för mycket att göra”. För Tegel & Hatt var det just det höga tempot och de alldeles för långa dagarna som ledde fram till beslutet att övergå till 6 timmars arbetsdag. Något behövdes för att bryta mönstret – ett nytt förhållningssätt till tid och arbete.

– Det krävs ett annat mindset. Arbetsdagarna ser annorlunda ut nu. Vi får lika mycket gjort men för att lyckas med det arbetar vi extra koncentrerat. Till exempel är våra möten färre och kortare, våra fikaraster nästan obefintliga och vår tekniska utrustning ständigt uppdaterad för snabbast möjliga arbetsflöden. Det går undan helt enkelt, men på ett positivt sätt, inte stressigt utan snarare en källa till energi och kraft, säger Mats Hedman.

Ökad omsättning

Men hur mäts detta i kronor och ören? Det är svårt, och kanske är det därför så få provar 6 timmars arbetsdag. Ekonomiavdelningen behöver fakta för att kunna ta beslut.

– Jag kan konstatera att vi går med vinst och ökar vår omsättning varje år (med undantag från coronapandemi-året 2020). Skulle vi vara ännu lönsammare med 8 timmars arbetsdag? Eventuellt i ett kort perspektiv, men vi skulle ha svårt att behålla och förbättra kvalitet och leverans över tid, säger Mats Hedman.

Krav på tillit och identifiering av de försumbara aktiviteterna

Att gå över till 6 timmars arbetsdag kräver en stor portion tillit till medarbetarna och detta är naturligtvis svårare ju fler de är. Tegel & Hatt är en liten organisation, lätt att överblicka.

– Vi är alla olika. Naturligtvis finns det de som skulle utnyttja den kortare arbetstiden utan att bidra genom ändrade arbetssätt. Det är en risk, men inte större än att företag med väl fungerande HR-avdelning kan hantera det, säger Mats Hedman.

För att lyckas med transformationen till 6 timmars arbetsdagar behöver det även bli ett prioriterat fokus att minimera onödiga aktiviteter. Dessutom att skapa en harmonisk arbetsmiljö som främjar inspirerat och därmed effektivt arbete. Det blir en hävstång för att få till en bättre arbetsmiljö överlag. Men det kräver att företag som vill gå över till 6 timmars arbetsdag blir bättre på att disponera den befintliga tiden.

Prova inte!

Att prova på att jobba 6 timmars arbetsdag under en period och sedan utvärdera är inte att rekommendera. Det går inte att göra halvhjärtat. Det behövs ett modigt beslut och att alla sedan går all in med vetskapen att ”nu är det detta som gäller och vi skall få det att funka”. Såklart finns alltid möjligheten att återgå till 8 timmar om det visar sig att inte fungera men det bör inte finnas med i planeringen från början.

Vill du jobba med oss?

Erbjudande

Vill du veta mer om att jobba 6-timmars arbetsdag?

Kontakt