Svenskt judiskt liv, Visuell identitet

  • Kampanjmaterial
  • Logotyp
  • Strategi och koncept
  • Visuell identitet
Om projektet
Tegel & Hatt har fått i uppdrag av Forum för levande historia att ta fram logotyp och jubileumsgrafik för att uppmärksamma 250 år av judiskt liv i Sverige. Vi har utvecklat en visuell identitet som hyllar historien, kulturen och de avtryck den judiska minoriteten har satt i det svenska samhället – och fortsätter att sätta.

Idas sommarvisa, Svenskt tenn och Gustav Adolfsbakelsen återfinns alla i det mönster som tagits fram till jubileet.

Bakgrund

2025 uppmärksammas 250 år av judiskt liv i Sverige – ett jubileum som lyfter fram den judiska minoritetens kultur, historia och avtryck i samhället. Tegel & Hatt fick uppdraget att skapa en visuell identitet för firandet, på uppdrag av Forum för levande historia i nära samarbete med Judiska centralrådet.

Process

Tillsammans med Forum för levande historia utvecklade vi en identitet som rör sig mellan dåtid och framtid. Den skulle kännas modern och levande – men också bära på berättelser och värdighet.

Tidigt i processen föddes idén om ett mönster baserat på avtryck – symboler för hur judiskt liv format och påverkat Sverige. Jubileumsmärket inspirerades av ringar på vattnet och menorahn, och blev en stilren symbol för ekon från historien och framtidstro.

Resultat

Vi tog fram en varm, samtida identitet med flera grafiska element: jubileumsmarkören, det berättande mönstret och ett grafiskt kit för arrangörer över hela landet.

Ett formspråk som bjuder in till firande – och som bär 250 år av historia in i framtiden.

Se mer på judisktliv.se

Mönstret – en berättelse i bilder

Det specialritade mönstret är ett bärande element i jubileumsidentiteten. Det är både dekorativt och berättande – en visuell väv av historia, kultur och avtryck.

Motiven lyfter föremål och företeelser med judisk koppling, både inom och utanför den judiska traditionen. Här möts det som är “typiskt svenskt” – som Stockholms stadshus, Gustav Adolfsbakelsen och Idas sommarvisa – med objekt och symboler från den judiska kulturen, som svenska synagogor och klassiska bakverk som bergis.

Mönstret blir på så vis en hyllning till samspelet mellan kulturer – och ett sätt att synliggöra den judiska minoritetens betydelse i det svenska samhället.

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakt

Strategi, design eller produktion?

Våra erbjudanden

Har du också något att fira?