Guide

Så får du en monter som fyller sitt syfte

Att skapa en monter som sticker ut och tar för sig på nästa mässa kräver noggrann planering. Här delar vi med oss av lärdomar och erfarenheter kring att uppföra framgångsrika mässmontrar, för att du ska kunna maximera företagets mässupplevelse och få en monter som går i linje med ert varumärke, är välkomnande och bidrar till att ni når era mål.

Tegel & Hatts grundare Mats Hedman har ritat utställningar och montrar i drygt 20 år för kunder som Svenska institutet, Statens Kulturråd, Svensk Form, Rabén och Sjögren, Natur & Kultur, Svensk Handel, Gothia Förlag, Svevia med flera. Här är hans lärdomar.

1. Definiera syftet med montern

Först och främst är det viktigt att klargöra syftet med montern. Ett första steg som man ibland hastar förbi, men som ju är nyckeln till hela montern. Ska den användas för att sälja produkter, stärka ert varumärke, eller kanske skapa stolthet hos medarbetarna? I många fall handlar det om en kombination av dessa mål. Genom att identifiera vilken aspekt som är viktigast för er, kan ni anpassa monterns design och funktionalitet därefter.

Vårt tips:

Det är värdefullt att hålla en workshop med nyckelpersoner från olika delar av organisationen. Detta hjälper er att få fram värdefulla insikter och idéer från flera håll, som kan vara avgörande för monterns framgång. Se också till att ta fram en brief till den som ska ta fram montern där du säkerställer att du har fått med alla delar.
Ladda ner vår briefmall för mässor. (pdf)

2. Hur får du en monter att vara välkomnande för kunden?

En välkomnande monter är nyckeln till att dra till sig besökare. Försök att vara inbjudande snarare än imponerande. Om besökarna inte känner sig bekväma med att komma in har ni inte uppnått ert syfte. Utgå ifrån att besökaren är blyg, kanske till och med lite introvert. Skapa en inbjudande och kravlös miljö där besökaren kan gå in och stanna en stund utan att känna press att köpa något eller svara på frågor.

Vårt tips:

Skapa generösa sittytor i montern där det är tydligt att besökare kan slå sig ner. Detta ger känslan av att “det här är en plats för mig” och uppmuntrar besökare att stanna längre i montern.

Forum för levande historias monter i lila.
Forum för levande historias monter från Bokmässan 2023

3. Anlita en designbyrå som är med hela vägen

Om du vill säkerställa att montern bygger ert varumärke och att den övergripande tonaliteten följer med hela vägen, är det klokt att anlita en designbyrå. Med en designbyrå kan ni få speciallösningar som passar just era förutsättningar. Designbyrån i sin tur måste ha nära kontakt med skickliga monterbyggare.

Vårt tips:

Våga drömma stort, och ge designbyrån rum att skapa. En kreativ lösning behöver inte vara dyrare är en monter byggd av standardmoduler, men är garanterat mer effektiv för ditt varumärke.

4. Planera och var flexibel

När syftet och idéer är klara är det dags att börja designa montern. Här är det viktigt att vara flexibel och öppen för justeringar längs vägen. Nya idéer och behov kan uppstå, och det är avgörande att kunna anpassa sig efter dessa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.
Hållbarhet är en viktig faktor när du planerar din monter. Använd miljövänliga material och skapa lösningar som kan återanvändas flera gånger. Och säkerställ att bygget är stabilt och säkert.

Vårt tips:

Tänk långsiktigt och investera i kvalitativa, hållbara material. En genomtänkt och slistark monterlösning kommer att tjäna er väl under många mässor framöver. Samarbeta nära era konstruktörer och designers under hela processen. Deras expertis och erfarenhet hjälper er att undvika vanliga fallgropar och säkerställer att montern blir precis som ni tänkt er.

5. Var på plats vid uppbyggnaden

Att vara närvarande i slutfasen när montern byggs upp på mässan är avgörande. Det är då de sista detaljerna faller på plats och ni kan säkerställa att allt ser ut och fungerar som det ska. Att ha kontroll över den här fasen ger både er och era medarbetare trygghet.

Vårt tips:

Se till att ni anlitar en byrå som kan vara på plats och övervaka byggandet av montern, eller att ni har en representant på plats som hanterar eventuella frågor eller problem som uppstår. Detta minskar risken för överraskningar och säkerställer att montern blir enligt era förväntningar. Av erfarenhet vet vi att det nästan alltid dyker upp saker som behöver lösas på plats och med en erfaren samarbetspartner är detta inget problem.

Lyckas med din mässa med rätt förarbete!

Ladda ner briefmallen

Läs mer om mässor

Se fler artiklar

Guide