Nyhet

Flera designuppdrag på årets Bokmässa

Bokmässan innebär högsäsong för hela bokbranschen – från förlag och agenturer till bibliotek, intresseorganisationer och utbildningsaktörer. Och för oss på Tegel & Hatt. Till årets upplaga av mässan har vi formgivit och projekterat montrar för fyra spännande aktörer.

När årets mässa drar igång den 28 september har Tegel & Hatts arbete med planering och formgivning redan pågått sedan i maj. Det är 10-årsjubileum i år för en av de kunder vi har jobbat längst med i mässammanhang – Natur & Kultur och deras båda montrar. Allmänlitteraturs stora monter är placerad i B-hallen (154 kvm) och Natur & Kultur Läromedels monter finns i C-hallen (99 kvm).

En hållbar snackis att mötas vid

De specialritade bokmodulerna i trä är flexibla och inbjudande, och bidrar till en öppen monterlösning samtidigt som böckerna får en tydlig exponering. Formmässigt hänger de båda montrarna ihop, men särsklijs också för att möta de olika behov som finns från respektive målgrupp. Den stora trappan i allmänlitterära montern är en av Bokmässans snackisar sedan flera år, och en populär mötesplats. Trots att montrarna har verkat i sin nuvarande form, med vissa tweaks förstås, håller de fortfarande – både som koncept och rent fysiskt. Det är så vi vill jobba, långsiktigt och hållbart. Det mäktiga Natur & Kultur-trädet som är upphissat nio meter i luften vid båda Natur & Kulturs montrar gör dem till en naturlig samlingsplats och de tar för sig i mässhallarna.

Inbjudande och färgstark, en plats där man vill vara

En grundregel för oss när vi skapar våra monterkoncept är att ta fasta på monterns syfte. Varför ska någon välja att gå in i just den här mässmontern? Vad gör att man stannar kvar och känner sig välkommen? Vi skapar färgstarka montrar som känns pigga och varma. Sittmöbler, intressanta lösningar och tydliga skyltar guidar besökaren. Och det fungerar! När det nya monterkonceptet lanserades för Natur & Kultur gick försäljningen upp med hela 108 procent.

Kulturrådets färgstarka monter från 2022.

Ritning över Natur & Kulturs monter från 2022 sett uppifrån.

Trappan i Natur & Kulturs monter blir en naturlig mötesplats i mässhallen.

Kulturrådet tar vara på höjden

Kulturrådet är vår trognaste kund i mässammanhang, redan 2007 ritade vi vår första monter åt dem. Då var uppdraget barnbokmässan i Bologna, och senare samma år till bokmässan här hemma. De nya färgstarka montrarna för Kulturrådet har Tegel & Hatt formgivit och projekterat i 4 år. En loungig del där besökaren kan sitta ner, ett bord att samlas kring och en vägg som syns över hela mässan har visat sig fungera väldigt väl.

Inkluderande och varmt

I år är det premiär för vårt samarbete med myndigheten Forum för levande historia. Här har våra uppdragsgivare behov av att på en relativt liten yta kunna hålla föreläsningar, runda bordssamtal och bjuda in till samtal för att nå ut med sitt breda kunskapserbjudande. Resultatet blir ett varmt lila rum med återanvändbara hyllor och sittytor som ska uppmana till att hänga kvar. Nytt för i år är även samarbetet med Stim/Föreningen Svenska Tonsättare till vilka vi har formgivit en glad och ljudlig monter.

En analog plats med digitala inslag

Ett sätt att bibehålla den mänskliga och varma känslan i en monter är att våga hålla den ganska analog. Med stora digitala skärmar finns absolut möjlighet att skapa synlighet, men när vi designar ligger fokus på det mänskliga mötet. Det digitala får ta plats genom mindre skärmar där besökarna kan testa digitala läromedel, eller se bildspel. Vi använder oss också av QR-koder på väggar eller skyltar som låter besökarna interagera med digitalt innehåll på sina egna smartphones. Våra uppdragsgivare får tillgång till intressant data om hur många som skannat koderna.

One stop shop för mässmontrar

Med många års mässerfarenhet har vi på Tegel & Hatt i år valt att själva, tillsammans med långvariga konstruktionspartnern Workman, stå för tryck, monterbygge, ljus och ljud. Genom att ta ett helhetsgrepp om monterproduktionen kan vi hålla ner kostnader och säkerställa kvaliteten.

 

Vill du prata monterdesign med oss?

Hör av dig

Vi hjälper dig nästa mässa!